Kip-Greyline-KG42T

Kip KG42TSoms heb je van die dingen die je niet loslaten. Onze Kip kwam ik tegen op een zorgboerderij bij ons in de buurt. Een hele oude kip maar toch in redelijk nette staat. Driekwart jaar lang elke 14 dagen je dochter achterlaten en toch stiekem even weer kijken naar de Kip. Een paar jaar geleden hebben we de caravan die we toen hadden weg moeten doen omdat die door een klapband en wat grof geweld van de ADAC total loss werd verklaard. Toen dan maar besloten om te stoppen met kamperen ook in verband met de gezondheid van mijn vrouw. En als je dan weer zoiets tegen komt begint het weer te kriebelen. Hoe zou ik hier toch iets mee kunnen ook al ligt ons besluit vast over de manier van zomervakantie vieren. Je gaat redenen verzinnen om “haar” (Het is geen Haan maar een Kip) te kopen. Maar toch ook weer reëel zijn en er vanaf zien. En als je partner dan zegt “anders vraag je toch of ze de caravan kwijt willen.” dan gaan bij mij alle remmen los. Er is geen weg terug. Dus de stoute schoenen maar aangetrokken. Contact gelegd met zorgboerderij. Willen jullie de caravan eventueel kwijt? Het antwoord was dat de caravan niet van hen was maar van iemand die daar de caravan stalt. Maar zo weet zij, die wil wel van de caravan af.
Ja en dan moet je contact leggen. Hartje winter. Begin december en een caravan bezichtigen. Om de dag voor mijn verjaardag maar een afspraak gemaakt. En de Kip zag er op het eerste oog helemaal goed onderhouden uit. Dus voor 950 Euro was de koop rond. Met een goede recente voortent van 270 diep. Die ging toch weg want de caravan, zo was het plan, zou alleen voor weekendjes aan zee worden gebruikt en dan zet je geen voortent op. Althans wij niet. Ik zag daar dus ook weer een stukje budget in. Dus zo is het gekomen. Ik kocht haar (Kip geen Haan) dus zoals zij er op bovenstaande foto uitzag.

Er gingen maanden voorbij waarin er dus niks gebeurde. Te koud en geen ruimte binnen om de klus aan te pakken. De klus? Ja, de binnenkant was ietwat gedateerd na 33 jaar. Dus om er een beetje mee voor de dag te komen moest er nog wel wat gebeuren. En er was ook een heus vliegenkerkhof ontstaan in de caravan. Ik denk wel een dikke honderd dode vliegen. Wat wil je ook op een boerderij met paarden, schapen, varkens en kippen. Dus die slachtoffers moesten ook een waardig plekje krijgen.

In mei was het zover. Ik mocht van de zorgboer de caravan daar wel opknappen maar dacht uiteindelijk dat het praktischer was om de caravan op eigen terrein op te knappen. Ik denk dat ik de weg van gereedschapsschuur naar caravan wel een dikke duizend keer heb afgelegd. Dus dat was nog niet zo’n heel slecht idee.

En dan ga je naar binnen en begin je eens te inventariseren wat er moet gebeuren. En das heul veul. Zodeknetter! Maar ik denk dit wel in een paar maand voor elkaar te krijgen. Dat verven kan nooit zo heel veel werk zijn.

Kip KG42T 1984
Zo zag hij er uit op de dag van aankoop

En dan moet je er even doorheen kijken om te zien hoe het er uit kan gaan zien.


Kip KG42T

Eerst maar eens de oude Porta Potti verwijderen. Die bleek ook nog eens niet schoon gemaakt te zijn na de vakantie. Echt verschrikkelijk. Maar goed dat ik een sterke maag heb. Is heel wat chloor aan te pas gekomen om het weer in goede staat te krijgen. Is verkocht en uiteindelijk vervangen door een echt goed toilet.

Ja en dan begint het. Maar hoe begin je? Boekje van Caravanity gekocht en veel op internet gekeken. Lid geworden van de Facebookgroep, “Pimp je caravan.” Uiteindelijk hebben we gekozen voor de witte zijdeglans verf van Flexa; “Strak in de lak.” Heel erg goed opletten wanneer de verf in de aanbieding is want anders betaal je echt veel te veel. Basis prijs bij de bouwmarkt is 26 Euro voor een blikje. Meestal betaalden we 16 Euro in de aanbieding bij de Praxis. Vaak nog goedkoper dan bij de Gamma (Die rekenen als basisprijs 32 Euro en doen daar dan korting vanaf.) Maar eerst moet er geschuurd worden. En laat ik daar nou een vreselijke hekel aan hebben. Aan verven trouwens ook. Waarom begin ik in vredesnaam aan deze klus?

Ook weer via internet gevonden dat er vloeibaar schuurmiddel is van Alebastine. Dit dus nog ergens bij een verfdump kunnen vinden. Was blijkbaar inmiddels niet meer zo populair als een paar jaar geleden. Wonder boven wonder was dit voor ons wel een uitkomst want het werkte niet alleen heel goed, we hadden ook nog eens geen last van schuursel door de hele caravan of hobbykamer. Heb nu twee flessen op reserve. Je weet niet of het ooit van pas kan komen.

Eerst maar eens alle deuren en klepjes demonteren zodat er lekker in huis kan worden gewerkt. Wel zo lekker in april.

Kip kg42T
KG42T

Tja, en dan blijkt deze redelijk tot goed uitziende caravan toch een probleempje te hebben. Zeg maar gerust een groot probleem. De muffe lucht komt ergens vandaan en blijk na het verwijderen van het zitgedeelte en wat loszittend behang toch een oorzaak te hebben. En wel een lekkage aan de linkerhoek achter in de caravan. Zo dat is even een dikke tegenvaller. Even schiet de gedachte door je hoofd, waarom heb ik deze oude caravan gekocht? Was het dan weer de zoveelste impulsaankoop van deze meneer die op een sof uitliep?

Aan de slag, zitje verwijderen.

zitting KG42T

Ja en dan dit aantreffen.

vochtschade KG42T
Dan maar weer even googelen om te kijken of hier een oplossing voor is. En ja die is er. Niet bang zijn maar aanpakken. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die zeggen dat wanneer er vochtschade is dat je dan de hele wand moet loshalen. Is echt niet nodig. Haal al het aangetaste hout en triplex en piepschuim weg en begin weer te bouwen. Eerst alle rotte delen verwijderen. Aangetast maar nog goed hout inspuiten met schimmelverwijderaar. Van de action was goedkoop maar ook goed. Daarna, wanneer dit goed is opgedroogd, inspuiten met Houtrotstop. Heb Alabastine gekocht maar zal vast ook van een ander merk te koop zijn. Dit erop gesmeerd en vervolgens een dag later begonnen met herstelwerkzaamheden.

En dan is het fijn een dochter te hebben die het klusbloed wat ik van mijn vader heb gekregen ook in zich heeft. Het scheelde mij enorm veel werk.

KG42T

Goed bezig meisje.

KG42T

Is best een rotklus want het piepschuim is verlijmd dus niet zo makkelijk te verwijderen.

Eerst slopen dus en dan herstellen.

KG42T reconstruction

KG42T

Het begint er weer een beetje op te lijken en eigenlijk valt de klus best mee. Het geeft wel resultaat. De hardhouten triplex plaat van 120 bij 61 cm kost overigens niet meer dan een drol. Oké, 5 Euro meer dan.

Kip KG42T

Dus helemaal blij dat de klus geklaard is. Maar de gedachte blijft dat de kussens linksachter een vreselijke geur (achteraf houtrot of schimmel) hadden maar rechts ook. Vreemd. Vertrouwde het niet en dacht toen maar een stukje wandbekleding weg te halen om mijn ongerustheid weg te nemen.

Tja vertrouw maar op je gevoel. Meestal blijk je wel gelijk te hebben helaas.

KG42T schimmel

KG42T vocht
Ik probeer niet te vloeken maar het kost me de nodige moeite om het tegen te houden.

We hadden net het plan om de boel in de grondverf te zetten maar dat plan liep even anders. Alweer herstelwerkzaamheden! Weer een tegenvaller.

Kip KG42T lek

Dus ook het rechterzitje weghalen en opnieuw opbouwen. Zo langzamerhand begin ik steeds de caravan een beetje meer te leren kennen.

Ook deze klus is geklaard en nadat we alle kastdeurtjes hebben geschuurd en in de grondverf en daarna weer in de Flexa Strak in de Lak hebben gezet. Echt serieus drie lagen. Maar goed het is daarna ook strak in de lak. En dan is de binnenkant aan de beurt.

KG42T pimpen

Echt heel veel werk. Denk niet dat je voor een prikkie een caravan kan pimpen. Voor ons was het doel om de caravan naar onze zin te maken. Dus geen winstbejag. Wij wilden iets voor onszelf waar we in de weekenden mee naar de zee konden gaan. Dus geen 300 Euro voor een hotel maar op een camping voor krap 100 Euro.

De buitenkant van de caravan is ons volgende project maar de eerstvolgende keer zal ik uitleg geven over hoe we de vloer hebben aangepakt en hoe we een nieuw helder dakraampje hebben geplaatst. En uiteraard hoe we de lekkage hebben aangepakt